Het ouderschapsplan

Voor kinderen is de impact van een scheiding groot. Maar toch kun je als ouders de negatieve gevolgen van de echtscheiding voor de kinderen beperkt houden. Dit lukt het beste als je als ouders na de scheiding kunt blijven samenwerken en zo normaal mogelijk tegen elkaar blijft doen. De wetgever heeft dit belang ingezien en verlangt daarom van ouders die uit elkaar willen, dat zij samen afspraken maken over hun kinderen. Pas als ze hiervoor hun best hebben gedaan, mogen ze scheiden. Die afspraken moeten ouders vastleggen in een ouderschapsplan.

Inhoud ouderschapsplan?

Een ouderschapsplan moet in elk geval het volgende regelen:

  • Wie gaat er wanneer voor jullie kinderen zorgen? Je kunt dit heel gedetailleerd vastleggen of slechts in grote lijnen. Ook kun je daarbij vastleggen bij wie de kinderen tijdens vakanties, feestdagen of andere bijzondere dagen zijn. Verder is het goed om na te denken over het inschrijfadres van kinderen omdat dit fiscaal wel wat gevolgen heeft.
  • Hoe gaan jullie de kosten van de kinderen verdelen? Wie betaalt wat? Hoeveel bedraagt de eventuele kinderalimentatie? Of wordt er gekozen voor een gezamenlijke kinderrekening, waarop een van de ouders of beide ouders maandelijks geld overmaken. En hoe moet het gaan als de kinderen 18 jaar worden en nog behoefte hebben aan een bijdrage? Wie gaat dat betalen en hoeveel dan?
  • Hoe kijken jullie als ouders aan tegen de onderlinge communicatie over de kinderen na de scheiding? Sommige ouders overleggen maandelijks, anderen jaarlijks. Voor bepaalde ouders werkt het doorgaans het beste als ze elkaar kunnen bellen of appen. Weer anderen mailen liever. Het is in elk geval goed om af te stemmen hoe je dit als ouder ziet.

Wat als het moeizaam gaat?

We zien dat bijna alle ouders echt proberen om goede afspraken over de kinderen te maken. Toch lukt dat niet altijd. Er zijn namelijk situaties waarin de communicatie zo moeizaam verloopt, dat het niet mogelijk is om een gezamenlijk ouderschapsplan op te stellen. Ook komt het voor dat ouders principieel van mening verschillen over wat goed is voor hun kinderen. In die gevallen kan de rechter dan beslissingen nemen over de kinderen.

Kremers helpt

We kunnen je helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan en bij het vaststellen van passende afspraken over de kinderalimentatie. We beschikken over het rekenprogramma dat conform de standaardregels kan berekenen wat op zijn plaats is. Ook kunnen we een procedure voor je voeren als blijkt dat je er met jouw ex niet kan uitkomen. Of we starten een wijzigingsprocedure als een afspraak over de kinderen toch echt aangepast moet worden. Want soms is het nodig om tot een herberekening te komen, als er omstandigheden zijn veranderd. In procedures stelt de rechter altijd de belangen van de kinderen voorop. Wel zal ook de rechter weer nagaan of ouders er niet beter aan doen samen in overleg te gaan om tot afspraken te komen. Soms word je dan als ouders door de rechter in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan een hulpverleningstraject voor gescheiden ouders. Dit helpt nogal eens om toch nog tot afspraken of om wel tot een verbetering van de onderlinge communicatie te komen. Een normale verstandhouding tussen ouders is namelijk altijd het beste voor de kinderen. Van strijd tussen ouders hebben kinderen doorgaans veel last.

Meer weten over ouderschapsplannen? Of meer weten over procedures over kinderen?

Wil je weten wat Kremers Advocaten voor je kan doen om te komen tot (de aanpassing van) een ouderschapsplan, of tot een uitspraak van de rechter over de kinderen, neem dan gerust contact op.

Je kunt ook meer lezen in de volgende blog:

Kerst als gescheiden ouders.