Veelgestelde vragen

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, moet je voor een scheiding altijd naar de rechtbank. Alleen advocaten mogen deze procedure bij de rechtbank voeren. Dus je hebt inderdaad altijd een advocaat nodig voor een scheiding. Zelfs als je samen overal afspraken over kunt maken. In dit laatste geval is zo’n procedure wel heel gemakkelijk want dit kan helemaal schriftelijk verlopen.

Als je na een samenleving uit elkaar gaat, heb je geen advocaat nodig als je samen overal afspraken over kunt maken.

Daar is helaas niet een heel precies antwoord op te geven. Omdat in sommige scheidingen veel strijd aan de orde is en in andere zaken alles heel gemakkelijk kan worden geregeld, is dit niet op voorhand exact te zeggen. Een (echt)scheiding zonder veel strijd en discussie, zal uiteindelijk qua kosten ergens uitkomen tussen € 5.000,00 en € 10.000,00. Het kan ook nog wel goedkoper als echt alles heel gemakkelijk en soepel verloopt. Het kan ook zeker (een stuk) duurder uitvallen als er overal over moet worden geprocedeerd. Helaas komt dit af en toe voor.

Het maakt natuurlijk ook uit of er veel speelt. Zaken waarin er kinderen in het spel zijn waarover geen afspraken kunnen worden gemaakt maar ook zaken waarin een of meerdere ondernemingen moeten worden verdeeld, zijn doorgaans tijdrovender en daardoor duurder.

Het komt erop neer dat we precies bijhouden welke tijd we aan een zaak besteden. De bestede tijd declareren we vervolgens maandelijks achteraf. We laten dan ook zien wat we hebben gedaan. Er zal vooraf worden aangegeven welk uurtarief zal worden gehanteerd door de behandelend advocaat. De hoogte van het tarief hangt af van de ervaring en deskundigheid van de behandelend advocaat maar ook van de ingewikkeldheid van de kwestie.  

Ook voor een mediation kun je bij ons op kantoor terecht. Mr. Thea Kremers is advocaat en tevens mediator. Zij is volledig opgeleid en aangesloten bij zowel de vFAS (de Vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsbemiddelaars) als de MFN (de Mediatorsfederatie Nederland).

Er zijn behoorlijk wat voordelen te noemen van mediation. Elders op onze site wordt toegelicht hoe een mediation werkt, dus het is goed om dat ook eens door te lezen. Want ook daaruit wordt duidelijk waarom mediation een overweging waard is.

De belangrijkste voordelen: het gaat sneller, het is goedkoper, je hebt veel meer mogelijkheden om in te spelen op specifieke situaties in een dossier en – misschien wel het belangrijkste – de kans op ruzie en strijd wordt stukken kleiner. Met name als er kinderen in het spel zijn, is dat iets om naar te streven

Een overlegscheiding is een vorm van mediation waarbij de beide echtgenoten toch een eigen advocaat hebben die naast ze staat en ze begeleidt en adviseert. Elders op de site wordt de werkwijze bij een overlegscheiding uitgebreider toegelicht.

Er zal aan tafel in overleg tot afspraken gekomen moeten worden, waarbij een derde professional de rol van mediator (procesbegeleider) op zich neemt. Het betreft maatwerk en met alle relevante belangen wordt rekening gehouden.

Als het nodig is worden er ook nog andere professionals bij het proces betrokken, zoals bijvoorbeeld een register valuator als er een bedrijf moet worden gewaardeerd.

Een scheidingsprocedure hoeft tegenwoordig niet zo lang meer te duren. Als je namelijk over alle gevolgen van de scheiding afspraken hebt kunnen maken en ze zijn goed vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan, dan is de rest via de rechtbank en de gemeente zo geregeld. Dat duurt dan vanaf dat moment van ondertekening nog maar enkele weken.

Dus dat betekent dat de meeste tijd doorgaans gaat zitten in het bereiken van een regeling. En in de goede vastlegging ervan. Als dat ook soepel verloopt dan duurt het totale traject gemiddeld zo’n 3 tot 6 maanden.

Als het nodig is dat de rechtbank inhoudelijk een of meerdere beslissingen gaat nemen, dan duurt het helaas een stuk langer. De doorlooptijden bij de rechtbank zijn nogal eens omvangrijk. Je moet er in dat geval op rekenen dat een scheidingstraject zomaar een jaar of meer in beslag neemt.

En afhankelijk van de situatie kan het dan nog wel weer een stuk langer duren voordat alles ook echt helemaal rond is. Soms kunnen we het niet mooier maken dan het is.

Het is mogelijk om een gratis kennismakingsgesprek te voeren met een van de advocaten van het kantoor. Er zal dan niet alleen worden stilgestaan bij de achtergronden van een zaak maar zeker ook al kunnen worden gesproken over meer inhoudelijke kwesties. Alle dringende vragen kunnen worden gesteld en zullen dan meteen ook al worden beantwoord, als dat mogelijk is. We trekken voor zo’n gratis gesprek de tijd uit. Reken op zo’n uur tot anderhalf uur. Als je een dergelijk gesprek wenst te voeren, kun je telefonisch contact opnemen met kantoor.

Als je wilt scheiden en je hebt minderjarige kinderen, dan heb je een ouderschapsplan nodig. Alleen als het door allerlei problemen of discussie niet lukt om samen een ouderschapsplan op te stellen, dan kan een rechter deze wettelijke eis passeren.

Als je niet getrouwd bent, je gaat uit elkaar en hebt minderjarige kinderen, dan hoor je ook een ouderschapsplan te maken. Alleen is er dan geen instantie die dat controleert of bijhoudt. Als je dan geen ouderschapsplan maakt, zal dit pas een probleem kunnen worden als je alsnog in conflict komt met de andere ouder over de kinderen en je hebt hierover een beslissing nodig van een rechter. Deze zal dan doorgaans aangeven dat ouders eerst alsnog moeten proberen om samen tot een ouderschapsplan te komen.

Het is goed om te weten dat de wet nergens aangeeft wat wordt verstaan onder co-ouderschap. In de praktijk bedoelen we dan een situatie waarbij een kind ongeveer evenveel tijd bij ieder van de ouders verblijft.

In de wet staat wel dat ouders van een kind recht hebben op ‘gelijkwaardig ouderschap’. Dat klinkt op zich goed maar dit wil in de praktijk nog niet zeggen dat een rechter altijd beslist dat een kind evenveel tijd bij ieder van de ouders zal kunnen doorbrengen. Een rechter zal namelijk steeds in de gaten houden wat het beste is voor een kind. En dat is niet altijd dat een kind evenveel tijd bij ieder van de ouders is. Afhankelijk van de situatie bij ieder van de ouders en afhankelijk van specifieke belangen van kind, kan anders beslist worden.

En vanaf een bepaalde leeftijd hebben kinderen zelf ook een belangrijke stem in het geheel. Naarmate een kind ouder wordt, zeg vanaf 12 jaar, is de invloed van een kind groter. Kinderen van 12 jaar en ouder (en soms zelfs vanaf 8 jaar en ouder) worden door een rechtbank in de gelegenheid gesteld om met een rechter te praten.

Alleen exen die getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden, hebben na het einde hiervan mogelijk recht op partneralimentatie. Ex-samenlevers hebben hierop doorgaans geen recht. Dat is alleen anders als er een samenlevingsovereenkomst bestaat waarin dit expliciet zo is vastgelegd. Dit laatste komt in de praktijk maar af en toe voor.

Of je recht hebt op partneralimentatie, zal moeten worden berekend. Het hangt af van het inkomen van de beide partners, zowel tijdens het huwelijk als na het huwelijk. We moeten nagaan wat de behoefte is aan een bijdrage bij de minstverdienende ex-partner. En vervolgens moeten we vaststellen welke financiële ruimte er is bij de andere partner om iets bij te dragen.

Als iemand geen behoefte heeft aan een bijdrage krijgt hij/zij niets. En als de ander geen financiële ruimte (draagkracht) heeft om te betalen dat krijgt de ander eveneens niets. Vaak is het trouwens zo dat er wel ruimte is om wat te betalen maar dat dit al helemaal opgaat aan de bijdrage die voor/aan kinderen moet worden betaald. En omdat kinderen volgens de wet voorgaan, blijft er voor een ex minder of niets over. We hebben zelf een goed rekenprogramma waarmee we jouw eventuele rechten (of plichten) kunnen berekenen.

Het is mogelijk om de hoogte van kinderalimentatie en/of partneralimentatie te laten aanpassen. Dat is in elk geval zo op het moment dat er sprake is van (relevante) wijzigingen in de omstandigheden. Soms kan het ook aangepast worden als blijkt dat de bijdrage nooit goed is vastgesteld.

Je kunt proberen om dit in overleg aan te passen. Als dat niet lukt, dan kan hierover een procedure worden gevoerd bij de rechtbank. We wegen wel altijd vooraf samen af of het haalbaar is en natuurlijk ook of het belang van de gewenste wijziging groot genoeg is om kosten voor te gaan maken. Als je een herberekening wilt laten maken, dan kunnen we dit voor je berekenen.