Wijze van verdeling van pensioenrechten

Soorten pensioenen

Onze wetgever heeft speciale wetten gemaakt waarin is bepaald hoe met pensioen moet worden omgegaan bij een scheiding. Er moet dan eerst een onderscheid worden gemaakt tussen ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen. Een vaak gebruikte andere naam voor bijzonder partnerpensioen is trouwens nabestaandenpensioen.

Ouderdomspensioen is het pensioen dat door een pensioengerechtigde wordt opgebouwd bij een werkgever of rechtstreeks bij een pensioenmaatschappij. Dit pensioen is bedoeld om te worden uitbetaald als iemand de pensioenleeftijd heeft bereikt.

Bijzonder partnerpensioen, ook wel nabestaandenpensioen, is altijd bestemd voor de partner van degene die het pensioen heeft opgebouwd. Dit pensioen wordt aan deze partner uitbetaald op het moment dat degene die de pensioenaanspraken heeft opgebouwd, komt te overlijden.

Wettelijke regeling verdeling ouderdomspensioen bij scheiding

Als mensen gaan scheiden, moet er ook wat geregeld worden over de opgebouwde pensioenrechten. Voor de tijdens het huwelijk opgebouwde aanspraken op ouderdomspensioen, geldt dat ieder recht heeft op de helft van deze aanspraken. Door na de scheiding op tijd aan een pensioenverzekeraar door te geven dat dit pensioen wordt verevend (een vorm van verdelen), zal het pensioenfonds ervoor zorgen dat de beide partners het aan hem of haar toekomende deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks op de eigen bankrekening krijgt uitgekeerd. Dit wel pas op het moment dat degene die het pensioen had opgebouwd, met pensioen gaat. Voordeel van deze werkwijze is dat je elkaar niet hoeft op te sporen als de pensioenleeftijd aan de orde is.

Afwijkende afspraken, zoals conversie van pensioen

Als ex-partners niets anders afspreken, dan geldt deze standaardvereveningsmethode. Het is mogelijk om samen afwijkende afspraken te maken, maar die afwijkingsmogelijkheid is wel gelimiteerd. Zo kan worden afgesproken dat wordt afgezien van pensioenverevening. Ook is het mogelijk om af te spreken dat er niet op basis van 50/50 wordt verevend maar op basis van overeen te komen afwijkende percentages. En bovendien is het mogelijk om af te spreken dat niet het pensioen dat werd opgebouwd in de huwelijkse periode wordt verdeeld, maar het pensioen dat is opgebouwd in een langere of kortere periode.

Als laatste is er nog een andere afwijkingsmogelijkheid die genoemd moet worden. Dat is de mogelijkheid van conversie. In dat geval wordt een deel van het pensioen van degene die het heeft opgebouwd door de conversie definitief overgeheveld naar de ander en zal uiteindelijk tot uitkering komen zodra de vereveningsgerechtigde de pensioenleeftijd bereikt. Deze vorm van verdelen heeft meestal nog meer gevolgen, namelijk ook voor het bijzonder partnerpensioen. Wij kunnen je hierover meer vertellen en samen met je afstemmen welke afspraken het meest bij jullie passen.

De te maken afspraken over een afwijking van de wet, moeten worden neergelegd in het echtscheidingsconvenant. Het is wel ook mogelijk om bij huwelijkse voorwaarden andere afspraken te maken.

Bijzonder partnerpensioen na scheiding

In weer andere wetgeving is weer het nodige geregeld over het bijzonder partnerpensioen. Niet altijd is het zo dat er, na een scheiding, recht blijft bestaan op het door de anders tijdens huwelijk opgebouwde recht op bijzonder partnerpensioen. Als dat niet het geval is, dan is er sneller aanleiding om na te gaan denken over conversie van pensioenrechten. Of er wel of geen recht bestaat op nabestaandenpensioen na een echtscheiding, wordt geregeld door het pensioenreglement van de pensioenverzekeraar bij wie het pensioen wordt opgebouwd. Soms kan op de website van de pensioenverzekeraar al de nodige informatie hierover worden teruggevonden. Meestal doen mensen er goed aan hierover informatie te gaan inwinnen bij de verzekeraar.

Meer weten over de verdeling/verevening van pensioenrechten bij scheiding?

Zit jij in een van de bovenstaande situaties en moet je gaan beslissen op welke manier je opgebouwde pensioenrechten wil gaan verdelen? Neem dan contact op met Kremers Advocaten om te bespreken wat voor jou de beste en meest voor de hand liggende keuze is.