Als je getrouwd bent en gaat scheiden, dan zal er ook over partneralimentatie gesproken moeten worden. De wet bepaalt namelijk dat er dan recht kan bestaan op partneralimentatie. Dat hangt af van de inkomenspositie van de partners voor en na de scheiding. Bij Kremers Advocaten krijgen we hier veel vragen over. Niet alleen van degene die alimentatie wil kunnen ontvangen, bijvoorbeeld omdat het eigen inkomen na de scheiding te laag zal zijn om zelf alle kosten te kunnen voldoen. Maar ook van degene die er rekening mee houdt dat hij of zij na de echtscheiding partneralimentatie moet gaan betalen.
We ervaren dat hier veel onduidelijkheid over bestaat en dat veel van onze cliënten zich hierover vooraf zorgen maken. Bij Kremers Advocaten is bijzonder veel kennis van het alimentatierecht in huis, zodat we bijna altijd al tijdens een eerste gesprek duidelijkheid kunnen geven.
Ook over de regels die gelden door de nieuwe wet, die vanaf 2020 is gaan gelden, kunnen we alles vertellen. De nieuwe wet heeft trouwens alleen een verandering gebracht in de duur van de alimentatieaanspraak. Er is verder niets veranderd.
Hoogte eventuele bijdrage
Wil je weten met hoeveel partneralimentatie je in jouw geval rekening kunt/moet houden, dan zal er een alimentatieberekening gemaakt moeten worden. Er zijn namelijk speciale rekenmethodes ontwikkeld om de hoogte van de bijdrage te bepalen. Kremers Advocaten beschikt over een rekenprogramma om zelf de hoogte van de alimentatie mee te kunnen berekenen. Dit doen we dus zelf. Wel zo gemakkelijk.
We volgen intussen ook de wetgeving en de nieuwste rechtspraak op dit gebied. We kunnen vertellen over de manier waarop rechters op dit moment naar jouw situatie kijken. En welke inkomsten wel of niet meegenomen worden als er gerekend moet gaan worden. Zeker ook als je ondernemer bent, kunnen we met je meedenken. We zijn namelijk goed in staat om je te vertellen wat door een rechter als relevant inkomen wordt gezien (en wat niet). Dat we dan in staat zijn om jaarcijfers te doorgronden en op waarde te schatten, vinden onze cliënten altijd een echte pré.
Sollicitatieplicht?
Veel meer dan enkele jaren geleden wordt van de alimentatiegerechtigde verwacht dat er moeite wordt gedaan om voor (meer) eigen inkomen te zorgen. Hoever deze plicht in de praktijk gaat, is een punt van onzekerheid. Vragen over een plicht om meteen te gaan solliciteren na een scheidingsmelding, worden geregeld aan ons gesteld. En die kunnen we dan beantwoorden omdat we vaak met cliënten te maken hebben gehad die in een dergelijke situatie hebben gezeten. We kunnen vertellen over beslissingen die hierover in onze zaken (maar ook zaken van anderen) zijn genomen. Aan kennis hierover dus geen gebrek.
Duur partneralimentatie?
Er is sinds 2020 het nodige veranderd als het gaat om de duur van een recht op partneralimentatie. Was tot 2020 nog uitgangspunt dat je recht had op partneralimentatie gedurende een periode van maximaal twaalf, dan is dat nu meestal een stuk korter. Uitgangspunt is nu dat je recht hebt op maximaal vijf jaar partneralimentatie, waarbij de termijn gaat lopen als de echtscheiding helemaal rond is.
Hierop is in de wet een aantal uitzonderingen gemaakt. Bijvoorbeeld als er sprake is van een huwelijk van 10 jaar of langer. Of als er kinderen zijn die nog geen 12 jaar oud zijn. Ook zijn er nog verschillende andere uitzonderingen gemaakt. Overigens is de oude wet van toepassing gebleven op alle zaken die al liepen bij de rechter of hebben gelopen bij de rechter voor 1 januari 2020.
Het is verder mogelijk om samen afspraken te maken over de duur van de verplichting, hetgeen er geregeld toe leidt dat een andere termijn wordt overeengekomen. Soms is dit een langere termijn, soms een kortere. De wet laat ook nog toe dat er bij de rechter om verlenging wordt gevraagd van de wettelijke termijn. In bijzondere situaties zal de rechter zo’n verzoek om verlenging toewijzen.
Heb je hier een vraag over of ben je benieuwd hoe dat voor jou zou uitpakken, neem dan contact op met een van de advocaten van Kremers Advocaten.
Afkoop partneralimentatie
Scheidende partners hebben veel vrijheid om zelf te bepalen welke afspraken ze willen maken over de gevolgen van hun scheiding. Dit mag ook gaan over de partneralimentatie. Een veelbesproken optie is dan de mogelijkheid van de afkoop van het recht op partneralimentatie. In die gevallen wordt de hele aanspraak op partneralimentatie in een keer afgekocht door betaling van een bedrag ineens. Het is belangrijk om dit fiscaal goed te begeleiden nu er anders wel eens vervelende verrassingen kunnen optreden. Beter wordt dit voorkomen.
Procederen over partneralimentatie
Soms is het nodig om te procederen over de vaststelling van partneralimentatie. Wij kunnen deze procedure voor je voeren danwel verweer voor je voeren als je met een dergelijke procedure wordt geconfronteerd.
Meer weten over partneralimentatie?
Wil jij weten of je recht hebt op partneralimentatie of verplicht bent om alimentatie te gaan betalen, neem dan contact met ons op. Of wil je weten hoelang de verplichting in jouw geval zal gelden? Zoë Gademan is hierin volledig gespecialiseerd en volgt alle ontwikkelingen op het gebied van partneralimentatie. Zij kan meteen, zeker ook in ingewikkeldere situaties of als er sprake is van een eigen bedrijf, heel gericht advies geven. Je weet daardoor al heel snel waar je aan toe bent.
Je kunt ook meer lezen in de volgende blogs:

Verloop echtscheidingsprocedure op tegenspraak

Alimentatieplichtige, je bent duurder dan je denkt