Andere nationaliteit
Op het moment dat sprake is van een scheiding en een of beide partners heeft niet de Nederlandse nationaliteit, noemen we dat een internationale echtscheiding. Ook als een of beide partners in het buitenland wonen of verblijven, spreken we van een internationale echtscheiding. Verder komt het geregeld voor dat een huwelijk in het buitenland is gesloten. Ook dat is een echtscheiding met internationaalrechtelijke aspecten. Het maakt dan niet uit of de echtgenoten ten tijde van de huwelijkssluiting de Nederlandse nationaliteit hadden.
Wonen in het buitenland
Omdat Breda dicht bij de Belgische grens ligt, hebben we vaker te maken gehad met grensoverschrijdende echtscheidingen. Soms kan er dan een keuze worden gemaakt. En kan de echtscheidingsprocedure in zowel België als in Nederland worden gevoerd. Het is dan verstandig om een goede afweging te maken. De gevolgen van de echtscheiding zijn in België soms minder gunstig geregeld dan in Nederland (en andersom). Kremers Advocaten kan in dat geval goed aangeven wat de gevolgen in Nederland zijn en samen met een Belgische advocaat afstemmen hoe dat zou zijn als de zaak in België aanhangig zou worden gemaakt. We kennen goede Belgische advocaten met wie we dit kunnen bepalen en aan wie de zaak, zo nodig, kunnen overdragen.
Alle advocaten van Kremers Advocaten zijn de Engelse taal goed machtig, zodat het mogelijk is om in het Engels met ons gesprekken te voeren. Ook kan dan schriftelijk in het Engels met ons worden gecommuniceerd. Als dit gewenst is, kan een mediation in het Engels worden begeleid. En zo nodig kan via beeldbellen met elkaar worden gesproken.
Welke rechter is bevoegd?
Bij een internationale scheiding zal als eerste uitgezocht moeten worden of we de scheidingszaak bij een Nederlandse rechter kunnen voeren. Soms kan dat namelijk niet en zal de zaak in een ander land moeten worden gestart. In dat geval kunnen wij de procedure beter niet voeren en is het verstandig om een gespecialiseerde advocaat in het land te zoeken waar de zaak gaat spelen. We kunnen samen nagaan welke advocaat eventueel geschikt is.
Welk recht moet worden toegepast?
Daarna kan het zo zijn dat we toch nog bij de zaak betrokken moeten blijven. Bijvoorbeeld als de buitenlandse rechter wel het Nederlandse recht moet gaan toepassen. Dat klinkt raar maar soms is dit het geval.
Het is namelijk zo dat er in wetten en verdragen (internationale wetgeving) is vastgelegd welk recht een rechter moet gaan toepassen. En dan kan het voorkomen dat een Spaanse rechter het Nederlandse recht moet toepassen. Maar bijvoorbeeld ook dat de Nederlandse rechter het Franse recht moet toepassen.
Nog ingewikkelder kan het liggen, als blijkt dat de rechter het recht uit verschillende landen moet gaan toepassen. Zo is het eigenlijk altijd zo dat de rechter, als het om de kinderen gaat, het recht zal toepassen van het land waar de kinderen feitelijk verblijven. Als de kinderen dan net, bijvoorbeeld vanwege de scheiding, naar een ander land zijn verhuisd, zal dit gevolgen hebben voor de regels betreffende de contactregeling en de kinderalimentatie. Het kan dan voorkomen dat de regels van weer een ander land bepalen hoe het zit met de hoogte en duur van een eventuele partneralimentatie.
Dit moeten we altijd goed in kaart brengen. We kunnen in elk geval met je bespreken hoe dat in jouw situatie zit. En ook kunnen we samen met jou een strategische afweging maken, als dat in jouw belang is. Indien nodig kunnen we binnen ons netwerk een buitenlandse advocaat bij jouw zaak betrekken, als dit het beste is.
Meer weten over de internationale scheiding?
Zit je in een situatie als hier beschreven en vraag je je af of Kremers Advocaten iets voor je kan betekenen, neem dan gerust contact met ons op.