Algehele of beperkte gemeenschap van goederen danwel huwelijkse voorwaarden

Algehele gemeenschap van goederen (huwelijken voor 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden)

In Nederland was het altijd zo dat de meeste mensen in algehele gemeenschap van goederen waren getrouwd. In die gevallen zijn ze enkel door te trouwen, samen eigenaar geworden van al het vermogen dat er is. Er zijn maar een paar uitzonderingen op deze hoofdregel. Zo hoef je een erfenis of een schenking die je hebt ontvangen en waarop een uitsluitingsclausule van toepassing is verklaard, bijvoorbeeld niet te delen. Ook een smartengelduitkering wordt geen gezamenlijk vermogen en hoeft daarom bij een scheiding niet te worden gedeeld met een ex. Dat geld is namelijk bedoeld om letterlijk geleden pijn mee te compenseren en daarvan is in rechtspraak bepaald dat deze vergoeding helemaal toekomst aan degene die de pijn heeft geleden/lijdt.

Af en toe kan dit toch wat anders uitpakken bij een scheiding. Dat is bijvoorbeeld doorgaans het geval als het aldus verkregen vermogen, al geheel of gedeeltelijk is opgemaakt. We zullen dus steeds moeten nagaan wat er in de gemeenschap valt en wat niet maar ook of geld wat je in het verleden hebt gekregen nog aanwezig is.

Als mensen die in algehele gemeenschap van goederen met elkaar zijn gehuwd, gaan scheiden, dan moet al het gezamenlijke aanwezige vermogen op basis 50/50 worden verdeeld (tenzij dit dus buiten de algehele gemeenschap is gevallen). Voor bijvoorbeeld de voortgang van uw onderneming kan dit nogal eens meer gevolgen hebben, dan je zou willen. Waarschijnlijk heeft u tientallen vragen aangaande de mogelijke gevolgen voor uw onderneming. Want wat nu als u in het kader van deze verdeling uw ex-partner een uitkoopsom dient te betalen? Hoe financiert u die en brengt het betalen van deze uitkoopsom de voortgang van uw onderneming niet in gevaar? Moet het dan wel allemaal meteen betaald worden? Voor al dit soort vragen kunt u bij ons terecht. Ons uiteindelijke doel is om zorg bij u uit handen te nemen en ervoor te zorgen dat u verder kunt met uw leven, zowel op relationeel als zakelijk gebied. 

De nieuwe gemeenschap van goederen (huwelijken vanaf 1 januari 2018 zonder huwelijkse voorwaarden)

Als je na 1 januari 2018 bent getrouwd, dan is er niet meer automatisch sprake van een algehele gemeenschap van goederen, zoals dat eerder altijd wel het geval was. De regels zijn namelijk per die datum veranderd. Nu geldt dat je het vermogen dat je tijdens het huwelijk samen hebt opgebouwd, als gezamenlijk moet worden gezien. Het is dit gezamenlijke vermogen dat je aan het einde van het huwelijk met de ander moet delen. Belangrijke aanvullende regel is dat je ook het vermogen dat je (toevallig of niet) al samen had voor het huwelijk, moet delen nu dit door het huwelijk gezamenlijk vermogen is geworden.

Wat valt er in de beperkte gemeenschap van goederen en wat blijft er buiten?

Belangrijk is het om te weten dat er dus ook vermogen is dat niet verdeeld hoeft te worden. Dat is namelijk het vermogen dat er al voor het huwelijk was. Dit blijft eigendom van degene die het al voor het huwelijk had. Het lijkt heel simpel, maar kan soms best ingewikkeld uitpakken. Zeker als een huwelijk langer heeft geduurd en de samenstelling van het vermogen door de jaren heen geregeld van samenstelling is gewijzigd. Het is dan best een klus om goed na te gaan hoe het allemaal precies zit en wat van wie is op het moment dat er dan over een scheiding gesproken moet worden. Dan is het meestal nog het ingewikkeldste om alle bewijsstukken te vinden die nodig zijn om aan de ander of eventueel zelfs aan de rechter te bewijzen dat een bepaald vermogensbestanddeel nu net wel of juist niet in de beperkte gemeenschap van goederen terecht is gekomen.

Huwelijkse voorwaarden

Als mensen gaan trouwen, kunnen ze ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden overeen te komen. Dat kan trouwens later ook nog. Je kunt namelijk ook tijdens het huwelijk een akte huwelijkse voorwaarden laten opmaken en registreren. Het is wel altijd nodig dat zo’n akte door een notaris wordt opgemaakt en verleden.

Als je voor huwelijkse voorwaarden kiest, dan is dat eigenlijk altijd omdat je wil afwijken van de vaste wettelijke regels die gelden. Voor 1 januari 2018 was dat omdat mensen niet wilden dat alles gezamenlijk werd. Sinds 1 januari 2018 kun je nog steeds huwelijkse voorwaarden laten opmaken en dan doen mensen dat vaak om te regelen dat er ook geen beperkte gemeenschap van goederen ontstaat tijdens het huwelijk. Wat ook kan is dat je kiest voor het omgekeerde en vastlegt dat er sprake zal zijn van een algehele gemeenschap van goederen zoals voor 1 januari 2018 de standaard was.

Als mensen ooit huwelijkse voorwaarden zijn overeengekomen, dan gelden ze ook. Zelfs als je eigenlijk niet meer weet wat erin staat en ook als je eigenlijk liever zou zien dat iets anders was afgesproken. Zelfs als je nooit meer hebt gekeken naar de huwelijkse voorwaarden, hebben ze betekenis als je gaat scheiden. We zullen dan ook steeds met je bespreken, wat er in jouw huwelijkse voorwaarden is vastgelegd en ook wat dit te betekenen heeft bij een scheiding. Soms staan onze cliënten hiervan te kijken.

Finale en periodieke verrekenbedingen

In heel wat huwelijkse voorwaarden is een verrekenbeding opgenomen. Als er in huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding is overeengekomen, dan betekent dat in de meeste gevallen dat toch een deel van het tijdens huwelijk gerealiseerde vermogen moet worden afgerekend bij een scheiding of bij het overlijden van een van de partners.

In sommige gevallen moet er ieder jaar worden nagegaan welk deel van het inkomen dat partners hebben verdiend, niet werd opgemaakt. In andere gevallen wordt pas aan het einde van huwelijk (en dus niet tussentijds) gekeken naar het aanwezige vermogen.

Quasi-gemeenschap, ook wel alsof-beding

We zien dan nogal eens dat is vastgelegd dat al het vermogen dat aan het einde van het huwelijk nog aanwezig is, moet worden verrekend alsof mensen getrouwd waren in algehele gemeenschap van goederen. Dit is niet helemaal hetzelfde als een echte algehele gemeenschap goederen, maar het komt er wel wat bij in de buurt. Grootste verschil is dat je bij een verdeling, allebei eigenaar bent geworden en dus tot verdeling moet overgaan van het vermogen. En dat je bij een verrekening van al het vermogen, wel ieder eigenaar bent en blijft van het eigen vermogen. In dat geval moet je aan de ander een geldsom betalen die gelijk is aan de helft van de waarde van het vermogensbestanddeel waarvan je enig eigenaar bent. Aan het einde van de rit, zal jouw vermogen dezelfde waarde hebben maar dus niet dezelfde samenstelling. Mocht dit ingewikkeld overkomen, dan is dat begrijpelijk. Het is ook best een lastige materie.

Echtscheidingsconvenant

Geregeld lukt het om samen goede afspraken te maken over de verdeling van de huwelijksgemeenschap. Of over de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. De afspraken leggen we dan vast in een echtscheidingsconvenant. Soms lukt het niet om afspraken te maken en is het nodig dat de rechter hieraan te pas komt. Wij kunnen deze procedure dan voor je voeren.

Alsnog een conflict over een getekend echtscheidingsconvenant

Het komt ook geregeld voor dat er later alsnog een conflict ontstaat over de inhoud van een al getekend convenant. Bijvoorbeeld om iets vergeten is. Of omdat er discussie ontstaan over de bedoeling van de ex-echtgenoten. Bovendien maken we het vaker mee dat de werkelijkheid toch anders loopt dan

Meer weten over de gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Bel of mail met Kremers Advocaten om meteen te wat er nu eigenlijk in jouw huwelijkse voorwaarden staat? We kunnen meteen al aangeven wat jouw rechtspositie is en wat er zou gebeuren bij een scheiding of een overlijden. Maar ook vragen over de wetgeving die geldt vanaf 2018 over dit onderwerp kun je aan ons stellen.