Een blog van 04-08-2020
Als jij en je partner besluiten te scheiden, zullen afspraken moeten worden gemaakt over onder meer jullie kinderen. Deze afspraken gaan over waar jullie kinderen in de basisregistratie personen (BRP) zullen staan ingeschreven, wie belangrijke beslissingen over de kinderen neemt, wanneer de kinderen bij jullie zullen verblijven en hoe jullie de kosten van de kinderen zullen verdelen.
Kom je samen met jouw aanstaande ex-partner tot afspraken, dan zullen deze afspraken in een ouderschapsplan worden neergelegd. De gemaakte afspraken zullen jullie met jullie kinderen moeten bespreken. Hoe ouder jullie kinderen zijn des te belangrijker hun mening is. Ook de rechters vinden dat. Daarom worden kinderen van 12 jaar of ouder bij de rechter uitgenodigd voor een zogenaamd kindgesprek (of kindverhoor). Gaan de afspraken of de procedure enkel over de door jullie te betalen kinderalimentatie? Dan zal jullie kind van 16 jaar en ouder worden opgeroepen voor dit gesprek.
Tijdens het kindgesprek (of kindverhoor) krijgen jullie kinderen de gelegenheid te vertellen wat ze vinden van de tussen jullie gemaakte afspraken. Komen jullie er samen niet uit? Dan krijgen de kinderen de gelegenheid om te zeggen wat zij het liefste zouden willen. Het is niet zo dat kinderen vanaf 12 jaar zelf mogen kiezen, maar de rechter zal wél serieus naar hun wensen en motivering luisteren. Het gesprek met de rechter duurt ongeveer 10 minuten. Jullie mogen als ouders niet bij het gesprek aanwezig zijn. Het kindgesprek is informeel en de rechter heeft geen toga aan. Dit alles om jullie kinderen op hun gemak te stellen.
De rechtspraak heeft een infographic laten maken over het kindgesprek (of kindverhoor) waarin wordt uitgelegd wat er gebeurt vanaf het moment dat jullie kinderen de oproepbrief van de rechtbank ontvangen tot en met het kindgesprek zelf. Deze infographic tref je onderstaand aan.