Een blog van 24-10-2022
Een beslissing om uit elkaar te gaan, is niet lichtvaardig genomen. Maar als de beslissing eenmaal genomen is, zien ex-partners vaak graag dat er op een zo kort mogelijke termijn duidelijkheid ontstaat over de gevolgen van hun echtscheiding, zodat met een frisse blik naar de toekomst kan worden gekeken.
Als advocaat krijg ik dan ook nogal eens de vraag hoe lang een echtscheidingsprocedure duurt. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van vele factoren.
De belangrijkste factor is of jij het samen met jouw ex-partner eens bent over de gevolgen van jullie echtscheiding. Is dat het geval, dan zou een echtscheidingsprocedure niet al te lang moeten hoeven duren. Zij het, dat het op papier zetten van de afspraken nog wel eens wat tijd in beslag kan nemen. Maar als afspraken eenmaal zijn gemaakt en op papier zijn neergelegd, duurt de procedure in de regel "slechts" 2-3 maanden.
Kunnen er in overleg helaas geen afspraken worden gemaakt en is een inhoudelijke juridische procedure noodzakelijk, dan duurt de procedure aanzienlijk langer. In onderstaand schema heb ik weergegeven wat de minimale duur van de echtscheidingsprocedure in weken is.
Zoals je kunt zien, is het nogal een lange en kostbare procedure. Niet alleen kost een procedure tijd, maar een procedure gaat ook gepaard met de nodige kosten, emotionele onrust en een vaak onzekere uitkomst. Een regeling in onderling overleg geeft vlugger duidelijkheid, maar betekent ook dat jullie beiden bereid moeten zijn water bij de wijn te doen.
Heb jij vragen over deze blog, wil jij weten of een regeling in der minne tot de mogelijkheden behoort en/of wil je weten wat jouw kansen in een procedure zijn? Neem dan vooral vrijblijvend contact op met mij of een van mijn kantoorgenoten. Je kunt ons telefonisch bereiken op 076 – 521 07 25. Word je liever teruggebeld? Vul dan ons contactformulier in.
Katinka Jeurissen