Een blog van 17-03-2022
Een echtscheiding, een ontbinding geregistreerd partnerschap of een verbreking van een relatie in het algemeen is erg heftig. Vaak spelen vele emoties een rol. Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of het uitmaakt wie schuld heeft aan het verbreken van de relatie.
Zo ook deze week. Jan vertelde mij dat zijn echtgenote, Marie, verliefd is geworden op haar collega, dat zij hebben gezoend en dat zij samen hebben besloten verder te gaan. Met andere woorden: Marie vertelde Jan dat zij wenst te scheiden. Jan was in alle staten. Hij had de echtscheiding niet aan zien komen en voelde zich erg bedrogen. Niet alleen omdat Marie een andere partner heeft, maar ook omdat zij hem nooit heeft verteld dat zij twijfels had over hun huwelijk. Jan vroeg mij of het voor de rechter uitmaakt dat Marie is vreemdgegaan.
Het antwoord op deze vraag is simpel: "nee". De reden dat een rechter niet zal kijken naar wie schuld heeft aan de echtscheiding, is dat de Nederlandse wetgever de schuldvraag niet relevant acht. De gedachte daarachter is dat als twee mensen uit elkaar gaan dat een wisselwerking is van wat tijdens het huwelijk is gebeurd. Zo zou het best mogelijk kunnen zijn dat Jan in het hierboven genoemde voorbeeld al één jaar niet meer écht met Marie gepraat heeft, terwijl Marie dat wel heel graag zou willen. Of dat Jan en Marie al lang geen seksuele relatie meer hebben en dat Marie dat erg mist.
Kortom, de rechter bekijkt een zaak met een juridische blik. Emoties en gevoelens krijgen wel aandacht, maar zijn niet doorslaggevend voor de beoordeling van de verzoeken die in het kader van een relatiebreuk aan de rechter zijn voorgelegd.
Heb jij vragen over deze blog? Neem dan vooral vrijblijvend contact op met mij of een van mijn kantoorgenoten. Je kunt ons telefonisch bereiken op 076 – 521 07 25. Word je liever teruggebeld? Vul dan ons contactformulier in.
Katinka Jeurissen