In Nederland zijn de meeste mensen in gemeenschap van goederen getrouwd. Als zij gaan scheiden, moet al het aanwezige vermogen 50/50 worden verdeeld. Er zijn maar een paar uitzonderingen. Zo hoef je een erfenis waarop een uitsluitingsclausule van toepassing is, bijvoorbeeld niet te delen.
Als mensen gaan trouwen, kunnen ze ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden af te spreken. Dat kan later ook nog. De notaris zal deze moeten vastleggen in een notariële akte. Als er huwelijkse voorwaarden zijn, dan gelden ze ook. Zelfs als je eigenlijk niet meer weet wat erin staat. We zullen in die gevallen samen met je bespreken, wat er in jouw huwelijkse voorwaarden blijkt afgesproken. Soms staan onze cliënten hiervan te kijken. Vooral als er een (Amsterdams) verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen, realiseren veel van onze cliënten zich niet wat dat in hun geval betekent. Wij kunnen je hierover informeren en aangeven wat dit in jouw concrete situatie betekent.
Geregeld lukt het om samen goede afspraken te maken over de verdeling van de huwelijksgemeenschap. Of over de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden. De afspraken leggen we dan vast in een echtscheidingsconvenant. Soms lukt het niet om afspraken te maken en is het nodig dat de rechter hieraan te pas komt. Wij kunnen deze procedure dan voor je voeren.
Als je na 1 januari 2018 gaat trouwen, trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. De regels zijn namelijk veranderd. Alleen het vermogen dat je tijdens het huwelijk samen opbouwt, moet je aan het einde van het huwelijk delen. Dit betekent dat het vermogen dat er al voor het huwelijk was, niet gemeenschappelijk wordt. Het lijkt heel simpel, maar kan soms best ingewikkeld uitpakken. Zeker als een huwelijk langer heeft geduurd en de samenstelling van het vermogen door de jaren heen geregeld van samenstelling is gewijzigd.
Je kunt ook na 1 januari 2018 huwelijkse voorwaarden laten opmaken. Dit ligt voor de hand als je het anders wil dan de wetgever nu heeft geregeld. Heb je hierover vragen of wil je de adviezen van een notaris eens met een advocaat bespreken, neem dan gerust contact met ons op.
Bel of mail met Kremers Advocaten om meteen te wat er nu eigenlijk in jouw huwelijkse voorwaarden staat? We kunnen meteen al aangeven hoe je er voorstaat en wat er zou gebeuren bij een scheiding of een overlijden. Maar ook vragen over de nieuwe wetgeving over dit onderwerp kun je aan ons stellen.
‹ Terug naar overzicht